vrijdag 16 februari 2007

toegevoegd Hoofd Keukens en CDU

Terug uit Singapore in Nederland werd Aad in oktober 1982 eerst toegevoegd aan het Hoofd Keukens (Henk Janssen), vervolgens een half jaar lang Chef Dienst Uitvoering, en daarna tot 1987 weer toegevoegd aan het Hoofd Keukens.

Aad schrijft over zijn terugkomst naar Schiphol het volgende:
"Bij mijn terugkeer uit Singapore eind 1982 speelden er twee voor mij belangrijke zaken: opvolging hoofd keukens en de reorganisatie van de catering. Ik solliciteerde naar de functie Hoofd Food. De advertentie waarop ik solliciteerde bleek echter een formaliteit (een verplichting door en voor de KLM voor interne sollicitaties). Het scheidende Hoofd Keukens had Henk Janssen schriftelijk toegezegd, dat hij hem zou opvolgen. Een kopie van deze brief zat in de file, waar wij normaal toegang toe hadden. Ik heb dan ook een kopie van die brief achter mijn sollicitatie gedaan. Maar zoals altijd, gedane zaken nemen geen keer! Ik heb mij dan ook uiterst loyaal achter Henk Janssen opgesteld. Het was niet hij, maar z’n voorganger, die overijverig was geweest. Maar de bedrijfsleiding kon niet om mij heen. In de opvolging van die aanstelling was een reorganisatie in de Catering op handen. Nagenoeg de gehele reorganisatie heb ik op papier uitgewerkt en geïntroduceerd. Let wel, de normale productie ging gewoon door. Dit kon Henk Janssen er gewoon niet bij hebben. Vandaar dat ik op verzoek van de bedrijfsleiding aan het Hoofd Food werd toegevoegd. Dit bleef zo tot eind 1987."
Op de foto's hierboven zie je de sollicitatiebrief van Aad. Klik erop om een vergroting te bekijken en om te lezen welke dingen hij allemaal gedaan heeft. Op de foto's hieronder zie je Aad op zijn kantoor en Henk Janssen.
Als CDU afd food was Aad tijdens zijn wisseldiensten verantwoordelijk voor alle afdelingen die met voedsel of met het servies ervan omgaan. Met andere woorden: vanaf na de goederenontvangst tot de aanlevering aan de afdeling non food (transport).

De reorganisatie van de catering speelde later: in 1985/1986. Er moest een nieuwe keuken komen. Aad en Henk Janssen hebben toen een voorstel gedaan om het anders te doen. Daar had men wel oren naar, en zodoende werden ze erbij betrokken. Helaas werkten aan dat plan ook een paar mensen die niet met elkaar communiceerden, en dat moet je niet hebbent met zo'n gigaproject. Ria Lubbers sloeg de eerste paal de grond in, met een bouwhelm op haar hoofd. Een leukigheidje: alle genodigden kregen een platgeheide eetlepel. Kijk ook eens op de site van de KLM Catering Services (de officiële site) en op KLM Catering Services (de niet officiële, met veel foto's en filmpjes). Op de foto zie je de uitnodiging voor deze gelegenheid.
Aad schrijft zelf nog over de nieuwe keuken: "Wat wij beoogden, was een goede flow van goederen naar de voorbereidende afdelingen, door naar de productie afdelingen, en verwerkingsafdelingen tot de gereedstelling voor transport (belading). Alles met aangeving van hoe en waar aanleveringen moesten plaatsvinden. Dit schematisch opgesteld. Met Jan Bunt viel goed te praten en hij heeft die lijn in overleg met ons tot een goed einde gebracht. Het is alleen jammer dat de keuken nu dicht is. Wat er nog aan board verstrekt wordt, wordt aangekocht: e.e.a naar Amerikaans voorbeeld. Maar van alle kanten hoor ik dat het eten wat je voorgeschoteld krijgt slecht is. Nu lees ik in de kranten dat de KLM er iets aan gaat doen.
Ik citeer: "Sociale soep bij KLM. KLM,Lufthansa en bmi kondigden onlangs "revolutionaire wijzigingen aan boord aan. KLM hoopt dat het nieuwe eten passagiers dichter bij elkaar brengt." Op een foto zie je dan het grote nieuws: een 1/1 plateau met rauwkost salade, een gebrandmerkte borst van kip met broccoli en pasta en een stuk taart.
Op porselein dus voor business class pax. De bedoeling is dat de passagiers met elkaar gaan praten over de maaltijd: hoe ze de hoofdschotel en de salade zullen tackelen. De kip snijden, met een airline tafelmesje lukt niet, dan maar de salade waar ook al broccoli op ligt maar dan als rauwkost, en grof gesneden peen. De reporter vroeg of het niet naar gebakken lucht riekte. Als ik mocht adviseren: haal een paar ouwe vaklui terug, en laat die u adviseren met schotels als Cantonese duck die zelfs beter was als in China, en als er toch soep geserveerd moet worden een Potage Sieberen (daar krijgen ze nooit genoeg van). Jammer dat dit moest gebeuren! De keukenervaring van 80 jaar is weg, en nu zijn ze bezig met een ontwerpbureau.... Maar, Last but not least: KLM stands for Keep Loving Me !!!"

In deze periode (tussen 1982 en 1987) ging zoon Joep ook op Schiphol werken. Joep begon als vakantiehulp in de opdek samen met nog een paar Noordwijkse jongens. Joep wilde naar het productiekantoor en dat lukte hem, maar hij moest nog wel z'n scriptie voor de laboratoriumschool afmaken. Dus vertelde Aad dat aan Joep z'n afdelingschef, en die zette hem onder druk. Dat werkte!! Joep heeft niet bij Aad gewerkt. Die afdeling kwam pas later onder de afdeling Food.

Deze foto is gemaakt toen Aad afscheid nam op Schiphol. Klik erop om een grotere versie te bekijken. Van links naar rechts zie je: Gerard Huber, Bram Molleman en Aad zelf. Aad schrijft hierover: "De man met blauwe halsdoek is een collega ACDU, Bram Molleman, een allround vakman. Gerard Huber, een collega CDU afd non food, is een pracht kerel. Met Gerard maakte ik een dienstreis naar Hongkong, voor kennis making met de Cathay Pacific. Op een dag werden we uitgenodigd voor een seafood dinner. Dit uitstapje was heel, heel bijzonder. Zo voeren we 's avonds met een tsjoeke tsjoek bootje over naar Kowloon: een prachtig gezicht met al die verlichte bootjes en de verlichte wolkenkrabbers. Enig gewoon. Daar aangekomen waren er heel veel kraampjes en stalletjes met talloze aquaria van klein tot zeer groot met allerlei soorten vis, kreeften en schaaldieren: alles springlevend. Onze gastheren kozen de mooiste soorten uit. Sommige, bv kleine kreeftjes die ze beslist wilden hebben, kwamen van onder de toonbank: dit alles bij verschillende verkopers. Bij deze vismarkt waren verscheidene restaurants. De gastheren vertelden naar welk restaurant het moest worden gebracht. Als de dieren daar gebracht waren vroeg een kelner hoe het eten opgediend moest worden. In één woord: geweldig! Dat is nog eens chinees eten!"

Geen opmerkingen: