donderdag 22 februari 2007

bevallen in het Bangkok Nursing Home

Op deze foto's (klik erop voor een grotere versie) zie je het Bankok Nursing Home. Op de eerste twee foto's het uitzicht vanuit en op het Home. Op de tweede foto zie je boven de ingang iets wits: daar lag Ester op het balkon.
Ester schrijft zelf over het Nursing Home het volgende: "Het Bangkok Nursing Home was eigenlijk een verpleeghuis waarheen huisartsen hun patiënten stuurden voor bevallingen en operaties. Bij bevallingen kwam de eigen huisarts assistentie verlenen, bij operaties werd meestal een Siamese chirurg ingeroepen.
Voor de KLM fungeerde het echtpaar Ettinger als huisartsen. Mevr Ettinger was onder andere verloskundige. De Ettingers hadden jarenlang in China een praktijd gehad, maar zijn gevlucht met achterlating van praktisch alles toen het daar te heet onder hun voeten werd. Dit was tijdens de Chinese revolutie, waarbij Mao en de communisten in 1949 aan de macht kwamen. De Ettingers hebben daarna in Thailand een nieuwe praktijk opgebouwd.
In noodgevallen althans voor de mensen, die op Laksi woonden, gingen we naar het militair hospitaal, dat achter het vliegveld Don Muang lag of ligt. Dat was voor ons veel dichter bij. Ook haalden we daar onze injecties als we weer op reis gingen naar Nederland."

De foto's hieronder zijn van Aad met Elsbeth, Ester met Elsbeth en Ester.
Ester schrijft verder: "Onze kinderen zijn in het Bangkok Nursing Home geboren. Elsbeth als eerste kind. Omdat wij 3 kwartier rijden van de stad Bangkok woonden, zei dokter Ettinger steeds als ik voor controle kwam: denk er om als je maar iets voelt, onmiddellijk komen. Nou dat is ook gebeurd. ’s Morgens al aardig vroeg waren we op weg; ik ging er fluitend heen. De arts dacht dat het wel even zou duren voor dat bevalling begon, maar dat had ze mis, want in een mum van tijd was de geboorte in volle gang. Boven m’n hoofd hing een snoer met een bel, die ik als een gek indrukte. Toen zag ik ze allemaal naar de verloskamer komen, doordat de verloskamer dwars op het gebouw stond en alles open was, met veranda’s.

Annja is geboren om plm 9 uur ’s morgens en Joep eigenlijk ook. Die bevallingen gingen een stuk beter. Joep kwam op de derde verjaardag van Annja. Die had daardoor een slechte verjaardag en begreep er niks van."

Geen opmerkingen: