zaterdag 3 februari 2007

huis nr 14: Hoogwakersbosstraat 31 (1990 - heden)

Het huis waar Aad en Ester nu in wonen was eerder eigendom van Rijksdomeinen en is laatst bewoond geweest door de vuurtorenwachter. Aad en Ester kochten het toen ze nog in de USA woonden. Rita's vader (Kees van der Niet) zag een advertentie in een huis aan huis krant staan (de Zuid Holland Post: zie advertentie). De verkoop ging bij inschrijving: er waren 20 inschrijvingen, en Aad en Ester hadden het hoogste bod uitgebracht! Een en ander werd door Joep geregeld, en zo werden Aad en Ester op 14 februari 1990 eigenaar.

Er moest veel aan worden opgeknapt: de gevel helemaal reinigen, plafonds vervangen, de vloer helemaal opnieuw leggen (met vloerverwarming), nieuwe ramen aan de voorkant, complete nieuwe elektrische en andere leidingen, nieuwbouw van de serre en van een garage, en ook de tuin werd helemaal op de schop genomen. Langs de achterkant van de tuin kwam een muur, en tegen de inkijk van de achterburen plantte Aad een rijtje goudiepen. Langs de zijkant kwam een haag met Leylandia's, die 's winters tegen vorst en wind beschermd werd door een zeildoek. Later liet Aad klimop in de haag groeien.

Op de foto's zie je hoe het huis eruit ziet. Klik op een foto om een grotere versie te bekijken. Op de eerste foto zie je de Saab van Aad geparkeerd staan. Rechts het huis van de buren, de familie Raaphorst. Op de tweede foto zie je de boot (de "jan-es") in de tuin staan, en rechts van het huis een schuurtje, waar tegenwoordig de garage staat. Op de derde foto zie je het achteraanzicht van het huis, met de nieuwe serre en links de muur van de garage. Rechts het huis van de buurvrouw, Wil van der Deijl.

Ester en Aad hebben het prima naar hun zin in de Hoogwakersbosstraat. Er is altijd wat te zien, zeker ook aan de overkant, waar een basisschool staat: voorheen de RK basisschool "de Zeevlam", daarna een Montessorischool, en tegenwoordig de "Noordwijkse school".
Soms leidt het gedrag van kinderen op het schoolplein of in de buurt tot ingrijpen van Aad. Zo is het voorgekomen dat een groep kinderen op het schoolplein een klasgenootje aan het pesten was. Aad stapte erop af, zei er wat van en ging het gebouw binnen om het ook aan de onderwijzers te vertellen. Ook sprak hij jongelui aan toen die "de Française" (die toen nog twee huizen verderop in het zomerhuisje woonde) aan het pesten waren.
Noordwijk is een uitgaansgelegenheid, en dat merk je ook wel. 's Nachts als de discotheken en kroegen sluiten, trekken er ook wel groepjes jongeren door de straat. Op een keer heeft zo'n groep jongeren de boot van Aad uit de tuin (of was het toch van de straatkant?) meegenomen, en een eindje verderop weer neergezet. En een andere keer betrapte Aad 's nachts een stel jongeren die in zijn tuin op de trampoline aan het springen waren.
Je hoort Aad ook regelmatig over de gemeente Noordwijk, en met name over het parkeerprobleem. Het is in Noordwijk soms zó druk, dat er geen parkeerplaatsen meer zijn, zodat de gasten hun auto's overal op de stoep parkeren. Zo ook bij Ester en Aad voor de deur. Het heeft Aad heel wat moeite gekost om het voor elkaar te krijgen dat er een anti-parkeerpaaltje op de stoep kon komen. Toen daarna de gemeente ook nog overal betaald parkeren introduceerde, heeft Aad zelf maar een eigen parkeerplaats voor het huis op zijn eigen terrein aangelegd.
Hoewel Aad veel aandacht aan het gazon in zijn tuin besteedt, en er erg zuinig op is, geeft hij de kleinkinderen er wel alle ruimte. Hij heeft voor hen een glijbaan en een trampoline aangeschaft, en beide werden en worden druk gebruikt.

Geen opmerkingen: