vrijdag 16 februari 2007

de laatste klus

Van maart 1990 tot december 1993 was Aad samen met Ester op Curaçao om de catering op te zetten voor het vliegveld Albert Plesman (ook wel bekend als het Hato International Airport). Zijn functie heette "Coordinator Training & Projects Catering''.
Aad schrijft: "De opzet was de inrichting van de nieuwe catering en de training van het personeel. Toen ik op Curacao aankwam bestond de catering alleen op papier met een voor de ALM te hoge investering: ruim 21 miljoen Antiliaanse guldens. Na enkele vergaderingen kwam ik daar achter en adviseerde ik de heer Cerillo Koolman – catering manager van de ALM – om de heer Hans de Bruin - boardmember van de ALM en Directie medewerker van de KLM-, die op dat moment aanwezig was te contacten en een beroep te doen op Andre Dekker van de KLM gebouwendienst op Schiphol. Dat werkte !! Twee dagen later lag er een telex of de heren Koolman en Schild (met de benodigde papieren) die maandag daarop om 9.00 uur verwacht werden in de vergaderzaal van de KLM catering op Schiphol. Er werd berekend wat de huidige productie en die over 10-20 jaar zou zijn; de functies die er uitgeoefend zouden worden. Op zaterdag lag er gedetailleerd plan met tekeningen klaar. De directeur van de ALM, toevallig die dag in transit, gaf hierop zijn voorlopig accoord.
De bouwbedrijven, die op dat moment op Schiphol voor de KLM actief waren, werden uitgenodigd voor een aanbesteding. Ballast Nedam kreeg uiteindelijk de opdracht voor een bedrag van 9 miljoen Antiliaanse guldens. Deze totstandkoming was te danken aan ing Andre Dekker en ing Bert Hilhorst. De heren Piet Glajaard, hoofd catering KLM Schiphol en Ed Bos, Hoofd algemene zaken van KLM catering, gaven hun volle medewerking aan dit project. Toen de KLM catering kort daarop ging verhuizen van centrum naar noord, heb ik veel equipment overgenomen voor een vriendenprijsje.
Vooruitlopend op de uiteindelijke inrichting hebben we een technische man, die bij MARFO in Lelystad werkte, aangetrokken. Hij had veel ervaring o.a. met groot keuken equipment, deze heer Veeres. Met hem heb ik verschillend equipment gekocht. In Duitsland “Meiko” afwasmachines; op de bakkerijbeurs in Utrecht ovens, deegmachines en doseer apparatuur etc. Hero de Groot uit Bodegraven leverde al het benodigde klein keuken equipment alsmede transportbanden, broodsnijmachines etc.
Als sluitstuk kregen de heren Dekker en Hilhorst, die tijdens de voortgang van de bouw regelmatig overkwamen, het voor elkaar, dat er een lening bij de Europese Investering Bank tot stand kwam tegen een zeer lage rente.
De tekening van het cateringgebouw kreeg ik bij mijn afscheid van Renee Overdevest, de uitvoerder van Ballast Nedam." Klik op de tekening om een grotere versie te bekijken. In december 1993 kwamen Aad en Ester terug naar Nederland, nu voorgoed.Op de foto's (klik erop om een grotere versie te bekijken) zie je de volgende personen:
Foto links: Premier Maria Liberia-Peters feliciteert dhr Koolman, Hoofd Catering van de ALM, met de legging van de eerste steen van het Cateringgebouw. Dat is geweest op 25 januari 1993.
Foto rechts: Ester praat met een vertegenwoordiger van de KLM-directie.


Foto links: Van links naar rechts: Ed Bos (Hoofd Algemene Zaken KLM Catering), Piet Galjaard (Hoofd KLM Catering Schiphol) en René Overdevest (uitvoerder voor het project namens Ballast Nedam).
Foto rechts: Piet Galjaard (Hoofd Catering KLM Schiphol) houdt een toespraak.
Hieronder nog een stukje uit de "Amigoe" van 26 januari 1994. Aad een Ester waren toen alweer in Nederland. Klik op het bericht om er een grotere versie van te bekijken.

Geen opmerkingen: