maandag 5 februari 2007

staatsiebanket 1 en 3: Beatrix, Juliana en Bernhard

Deze keer alleen de woorden van Aad zelf (commentaar overbodig):
"Op 21 nov 1962 stapte, geheel onverwachts, H.K.H. Prinses Beatrix met een paar heren, bij mij de keuken binnen . Ze stapte regelrecht m'n kantoor binnen, vroeg mij het een en ander, en was zeer geïnteresseerd in de fotolijst met de beeltenis van haar vader en moeder die aan de muur hing. Nadat de prinses wat rond gekeken had, gaf iemand uit het gevolg me het tafelplan van het diner op de Nederlandse Ambassade, met de handtekening van prinses Beatrix op de plaats waar zij had gezeten. Op dit staatsiebanket waren onder andere Z.M. Koning Bhumipol en H.M. Koningin Sirikit van Thailand aanwezig. Dit diner heb ik met m'n mensen verzorgd."
Frits Takes (voorzitter van de Nederlandse Vereniging Thailand [NVT]) schreef hierover in het boek "25 jaar NVT" het stukje dat je hiernaast kunt zien (klik erop om een vergrote versie te bekijken).

Ook verzorgden we van mede vanuit "Plaswijck" een jaar later op 17 okt 1963 in het Borophimarn Paleis voor 240 personen het staatsiebanket aangeboden door H.M.Koningin Juliana aan Z.M.Koning Bhumipol en H.M.Koningin Sirikit. Het menu werd vastgesteld en met goedvinden, van Ambassadeur Mr.A.F.Calkoen uitgevoerd." Hieronder zie je het menu van dit staatsiebanket en een foto ervan.


Aad vervolgt zijn verhaal: "De voorbereidingen voor dit staatsbanket (tussen het normale werk door) waren nogal gecompliceerd. Zo was er in het paleis wel veel moois, maar geen keuken! Hoe geef je dan 240 man te eten?! Gelukkig mochten we het zilveren servies van het Grand Palace gebruiken, hoewel de staff van het Paleis er niet gelukkig mee was dat het naar 'Plaswijck' werd vervoerd. De "Shell" die daar ook was vertegewoordigd maakte voor mij een aantal warmhoudtafels met gasbranders. De Don Bosco school (een ambachtsschool in Nederland) maakte op mijn verzoek (in houtsnijwerk) impressies van de koningssloep "De Gulden Zwaan". Ik gebruikte deze voor het dresseren van hertenruggen. De ogen waren imitatierobijnen en in rug stak een opgemaakte hateletpen. De visschotel was o.a gegarneerd met pareloester schelpen met 8mm grote parels, later hoorde ik dat dit de eerste keer was dat de maaltijd heet geserveerd werd. Nadat het diner door was en de schalen terug kwamen miste ik de parels, robijnen en de hateletpennen! Maar in een gesprek met het hoofd van de bediening spraken we af dat de parels en pennen terug moesten komen, en dat ze de robijnen mochten houden. Zo kreeg ik alles weer terug."

Na dit staatsbanket was er een receptie op de Nederlandse Ambassade, waar Aad en Ester ook voor waren uitgenodigd (zie hierboven).

Zoals je in het stukje hierboven kunt zien (klik erop om een vergroting te bekijken), kregen Aad, Frans Evers en Wil Verkerk een koninklijke onderscheiding. Aad kreeg de gouden medaille van de huisorde van Oranje-Nassau. Een citaat uit een brief van ambassadeur Calkoen dd 29 oktober 1963 aan dhr H. Albarda, president directeur van de KLM: "Uiteindelijk hebben de heren F.M. Evers, manager van het KLM hotel Plaswijck, diens assistent W.P.G.M. Verkerk en vooral de zeer bekwame chef kok A.J. Schild het staatsdiner van a tot z gearrangeerd, in gezamenlijk overleg met mij het menu samengesteld, de ingrediënten uit Nederland overgevlogen, personeel aangetrokken en volledig bereid. Voor dit diner waaraan 94 personen aanzaten was een ruime zaal in een der Koninklijke paleizen ter beschikking gesteld, doch keukens waren bij deze zaal niet aanwezig, alles moest worden geïmproviseerd om de spijzen en dranken op de juiste temperatuur op tafel te brengen. Dank zij hun grote kennis op culinair en ander vakkundig gebied en aan de dag gelegde energie en initiatief kan dit staatsbanket gerekend worden tot een der hoogte punten van dit Staatsbezoek. H.M. de Koningin heeft Haar hoogste lof persoonlijk kenbaar gemaakt jegens de heren Evers, Verkerk en Schild en de verdiensten van deze KLM-ers erkend door de verlening van decoraties." Later heeft Aad nog meer banketten verzorgd en nog meer onderscheidingen gekregen. Daarover bestaan elders op deze site aparte stukjes.

Geen opmerkingen: