maandag 29 januari 2007

huis nr 9: Golfweg 12 (1975 - 1980 en 1983 tot eind 1987)

Aad hoorde, toen hij in juli 1971 zijn schoonmoeder na een logeerperiode in Bangkok weer thuisbracht naar Noordwijk, toevallig van zijn zwager IJs dat dit huis te koop was. Hij heeft het huis toen meteen gekocht en betaald.
Aad schrijft hierover: "Het huis stond (als één van in totaal 14 huizen) te koop omdat de eigenaren (een Belgische familie) er vanaf wilde. De bewoners kregen het eerste recht van koop. Daarna kwamen ze in de vrije verkoop. Na geïnformeerd te hebben bij Mr de Vroom, een advocaat op het Rapenburg te Leiden, hoe de zaken in Noordwijk werden geregeld wat betreft woonvergunning, berichtte hij ons dat Noordwijk was geliberaliseerd en adviseerde hij ons een opzegtermijn van drie jaar. Dat heeft hij toen voor ons gedaan. Die liberalisatie hield in dat dit een soort vrije vestiging was.
Toen we het huis kochten, wisten we nog niet wanneer we terug zouden zijn in Holland. Ik had de toenmalige bewoner fl. 10.000.—geboden als hij er snel uit zou gaan. Daar ging hij niet op in. Later, toen we weer in Bangkok terug waren, wilde hij dat wel, maar toen wilde ik niet meer. Op advies van Mr de Vroom hebben we fl. 3000.—gegeven voor de verhuiskosten"
Na twee jaar stond het huis leeg, en toen we in 1975 terugkwamen kon de verbouwing beginnen. Zelf sloopte ik er nagenoeg alles uit. Alle kozijnen werden vervangen en er werden er ook een paar bijgeplaatst. De schoorsteen werd geheel verwijderd. De tussenwand in de slaapkamer werd weggehaald en een kastenwand kwam ervoor in de plaats. De keuken werd geheel weggebroken. Het sousterrain werd uitgediept.
De kinderen en Ester schepten de kruiwagen vol en ik reed hem naar de Vlikobakken. 12 Vlikobakken hadden we met zand en puin. De kinderen en Ester noemden mij een slavendrijver. Maar na alle afbraak kon de aannemer het weer opbouwen. Ik hielp hem waar ik kon. Toen alles klaar was hadden we een mooi geheel: een woonkeuken van 40m2 (waar later ook de schoolfeestjes gehouden werden), een huiskamer met een pantry, drie slaapkamers (Elsbeth en Annja deelden een slaapkamer) en een badkamer. Naast het huis stond een garage en C.V. Voor de verbouwing hadden we twee geweldige vakmensen t.w. Dick Schoneveld en George Sleijser.
Nadat we er een aantal jaren gewoond hadden, zei Annja op een goede dag: "Ik wil een eigen kamer. Pappa heeft toch een garage?" Dus ging ik weer aan de gang: dakkapellen en een trap naar de zolder maken. Zo kregen we er op zolder een grote kamer voor Annja en een kleine logeerkamer bij." Tot zover het verhaal van Aad.

Op de linker foto zie je de voorkant van het huis aan de straatkant. De vlag hangt uit voor Annja die geslaagd was voor de havo. Dat moet dus ergens begin jaren '80 zijn geweest. Beneden naast de voordeur zie je de erker van de woonkamer, die van de voorkant tot de achterkant van het huis liep. In die woonkamer was ook een soort pantry, of keukentje, zodat je niet steeds de trap af naar beneden moest als je iets wilde drinken. Linksboven zie je het badkamerraam en rechtsboven het slaapkamerraam van Aad en Ester. Op de rechter foto (uit 2007) zie je hoe het huis er nu uitziet.

Op de volgende twee foto's kun je een indruk krijgen van het interieur van de woonkamer. Je ziet Ester (toen nog rokend) met op de achtergrond een muur die helemaal vol hangt met oude prenten van Rijnsburg. Op de foto van Aad zie je de pauwentroon en de Filippijnse parelmoerlamp, herinneringen aan de tijd in Bangkok en de Filippijnen. Ook zie je op beide foto's kasten die Aad en Ester daar gekocht hebben. Klik op de foto's om een grotere versie ervan te bekijken.

Geen opmerkingen: