zondag 28 januari 2007

huis nr 3 en 4: Koningin Astrid Boulevard (1961)

Tijdens hun verlof van 1 april tot 1 augustus 1961 woonden Aad, Ester en hun gezin eerst in "Sans Souci" (zonder zorgen), een huis aan de Koningin Astrid Boulevard 40-41 in Noordwijk. Links boven zie je hoe dat huis eruit zag. Op het terras zie je Aad, Ester en de ouders van Aad zitten. Rechts boven een close up van het terras met opnieuw de ouders van Aad: Janna van Egmond en Johan Schild. Op de foto linksonder een uitzicht vanaf het terras, met Elsbeth en neef Jan. Let op het armpje over het schoudertje. Rechts onder Annja, die aan het einde van de vakantie al zo groot was geworden dat ze al goed kon lopen op een verlaten boulevard.

Aad wist van deze verlofperiode nog de volgende verhalen te vertellen:

"De eerste nacht van de vakantie na 3 1/2 jaar tropen vergeet ik nooit. Annja, nog een baby en totaal overstuur, moest een flesje hebben. Gasbrander aangestoken, maar deze ging gelijk weer uit. Even naar de meter kijken en ja hoor een dubbeltjesmeter. Hoe kom ik aan dubbeltjes midden in de nacht. Ik de boulevard op, niemand te zien. Toen Hotel De Baak binnen gelopen, maar ja om nu om dubbeltjes te vragen!! Dus kocht ik maar een pakje sigaretten (ik rookte niet) en kreeg wisselgeld terug, maar geen dubbeltjes. Toen toch maar deze muntjes gevraagd. Ester trof ik in alle staten aan, maar toen de fles warm was, was het genieten.

In april kan het nog behoorlijk koud zijn, maar geen nood, er stond in de huiskamer een jumbo van een kachel , olie gestookt. Dat de schoorsteen in jaren niet geveegd was, wisten wij niet. Dus toen we thuiskwamen uit het dorp was het ramp. Alles zat onder de zwarte roet. Het hing in slierten van het plafond. De vloer, de meubels, alles maar dan ook alles was vies en smerig.
Gelukkig waren de deuren naar de serre aan de zeekant en naar de keuken dicht, maar het duurde dagen voordat alles weer schoon was.

Op een zeer zonnige zondag wordt de stal en deur naar het terrasje dicht gedaan, maar Elsbeth's vinger zat er tussen. Het kind ging te keer als ik weet niet wat. De auto gepakt, Elsbeth erin en naar de dokter geraced. Tegenover het Casino op de Oude Zeeweg. Dr van Nes zat samen met anderen buiten op het terras, maar hij hielp me niet. Ik moest naar Noordwijk Binnen. Daar zat een huisarts die zondagsdienst had, die hielp ons wel. Als je zelf iemand bent die ieder helpt begrijp je dat niet.

Maar ondanks deze ervaringen, was dit de eerste mooie vakantie van 6 maanden die we met ons gezin konden doorbrengen. In deze vakantie ben ik met mijn Vader naar Frankfurt am Main gevlogen om de Opel Record op te halen, die ik daar besteld had. Ook heb ik in deze vakantie mijn Hollandse rijbewijs gehaald. Dat rijbewijs van Thailand stelde niets voor. Een paar lessen van een taxi-chauffeur in een Nissan Bluebird, een oud wagentje waar in het stuurwiel een halve slag speling zat. Afrijden gebeurde in het Lumpini Park. De examinator ging op het bordes van het gebouw staan en ik moest een rondje rijden. De taxi chauffeur bleef naast me zitten en toen was ik geslaagd dat was dat!!" Tot zover het relaas van Aad.

De eigenaar van "Sans Souci" ging in de zesde maand zelf in het huis vakantie houden. Aad, en Ester gingen toen nog een maand in het huis ernaast wonen. Het adres van dit huis was: koningin Astridboulevard nr 42-43, en het droeg de naam "Hetty". Sans Soucis en Hetty waren van de zelfde familie, ik denk zuster en broer. Het waren joodse mensen, en ze hadden textielwinkels.
Op de foto van huize "Hetty"zie je op het balkon Elsbeth staan. Daarnaast wordt Annja opgetild door Ria Zwaan uit Rijnsburg, die bij Aad en Ester werkte tijdens hun verlof. Hieronder kun je zien hoe de huizen er nu (2007) uit zien.

Geen opmerkingen: