woensdag 10 januari 2007

de trouwdienst

De kerkelijke bevestiging van het huwelijk van Etser en Aad vond plaats in de kapel van de "kerk aan zee", de zgn visserskerk in de Hoofdstraat van Noordwijk aan zee. Links zie je hoe deze kerk er in 1948 uit zag, en rechts na de restauratie in 2007. Klik op een foto om een grotere versie te bekijken.
Op de middelste foto zie je Ester en Aad achter ds Goslinga aanlopen bij het begin van de dienst. Ds Goslinga kwam uit Rijnsburg en was Nederlands Hervormd.
Organist tijdens de huwelijksdienst van Aad en Ester was de bekende Jac Plug. Naar de liturgie wordt nog gezocht.
Het echtpaar kreeg een Engelse Bijbel aangeboden. Ester schrijft over deze dienst nog: "We zijn eigenlijk hals over kop getrouwd, met dispensatie omdat de tijd van drie weken niet gehaald kon worden tussen aanvraag en trouwdag." De Engelse Bijbel en de korte tijd hielden natuurlijk verband met hun aanstaande vertrek naar het buitenland.

Ester schrijft over deze dienst verder nog: "Ik wilde in de Buurtkerk trouwen met mijn eigen dominee (Ds Bouma), maar deze zei dat het alleen mogelijk was als we onze kinderen gereformeerd zouden opvoeden. En dan te bedenken dat we jaren in het buitenland hebben gewoond, waar noch hervormd noch gereformeerd bestond."

Ester was van huis uit Gereformeerd, en Aad was Nederlands Hervormd. Na hun huwelijk werden zij lid van de Hervormde kerk van Noordwijk. Aad's ouders vonden het toen heel belangrijk dat het stel Hervormd werd.

Geen opmerkingen: