zondag 28 januari 2007

huis nr 5: tweede huis in Bangkok (1961 - 1975)

Op de foto's zie je het tweede huis waarin Aad en Ester met hun gezin in Bangkok woonden. Het eerste huis was door de geboorte van Annja te klein geworden. In dit huis werd Joep geboren, en richtte Ester een aparte kamer in om aan haar kinderen les te gaan geven. Dit huis was eerder een hotel geweest. Daarvoor behoorde het tot een groep van vier huizen die in het bezit waren van maarschalk Plaek Pibulsonggram (tot 1957 premier en militair dictator van Thailand): één van diens adjudanten had in dit huis gewoond. In dit huis hadden Aad en Ester drie bedienden: Nit (voor het huis), Lom (voor de kinderen) en Chalauw (voor de dagelijkse wassen en strijken). Klik op een foto om een grotere versie te bekijken.

De eerste foto, vanaf het eiland genomen, laat het huis half van opzij zien. Er staat een auto naast: een Opel record die Aad in de vakantie van 1961 (zie huis nr 3 aan de Astridboulevard) samen met zijn vader zelf opgehaald heeft in Frankfurt am Main (heen vliegen en terug rijden). Links van de auto staat een grote mangoboom. Van links naar rechts op de begane grond: het zitje op de veranda (de 'deur'), strijkkamer en wasruimte (met het afdakje), en op de eerste verdieping: slaapkamer van Aad en Ester, overloop (met het dubbele raam), logia (die is later dichtgemaakt om een schoollokaal voor Annja en Joep te maken) en de badkamer.

Op de tweede foto zie je het huis van de andere kant. Je ziet een soort uitbouw met een veranda. De linker deur gaat naar de speelkamer van de kinderen. Die had een rode vloer, en werd daarom "honk deng" (kamer rood) genoemd. De rechter deur gaat naar de eetkamer. Rechts daarvan kom je bij het zitje op de veranda, en helemaal rechts de plaats waar het wasmeisje zat te strijken. Op de eerste verdieping links het eerste schoollokaal (het lokaal dat ook in het artikel in de Wolkenridder staat [zie later]) en rechts (de ramen links en rechts van de hoek) de slaapkamer van Aad en Ester.

Op de derde foto zie je de achterkant van het huis. Wat voor boom hier op de foto staat is onbekend, maar later stonden er allemaal mangobomen, die Aad van pitten had opgekweekt. Op de begane grond van links naar rechts: de wasruimte voor het wasmeisje, de pantrykeuken, de zitkamer (twee deuren met daarvoor Elsbeth en Annja), de eetkamer (achter Ester), een bergruimte (rechts van Ester) en de badkamer (helemaal rechts). Op de eerste verdieping: de badkamer, de slaapkamer van de kinderen en het eerste schoollokaal. De reden dat er van schoollokaal gewisseld moest worden was dat de moeder van Ester na het overlijden van haar man (Ester's vader dus) twee keer een half jaar in Bangkok kwam logeren. De kamer rechtsboven werd later dus logeerkamer voor oma.

Op de vierde foto zie je een overzicht van het "eiland": een stuk grond bij het huis met een brede sloot er omheen. Hier was het speelterrein voor de kinderen, met schommels, een zandbak en later ook zelfs nog een boomhut. Aad maakte bij de bouw van de boomhut gebruik van het puntdak van de zandbak (midden op de foto te zien). Hij hees het op in de boom en maakte er een houten vloer onder.

Op de vijfde foto zie je Annja naast de zandbak staan. Elsbeth staat er in met de rug naar de camera, en de andere twee kinderen zijn kinderen van de fam Lemmens.

Op de zesde foto zie je Elsbeth, Annja en Remco Rijpstra (het buurjongetje) kanoën in de klong. Hun hondje Doodle vaart ook mee. Volgens Elsbeth deden ze dat vaak. Ze zwierven ook rond op de compound. Er was een verhaal dat de huizen van maarschalk Plaek Pibulsonggram (zie boven) via geheime gangen met vier andere huizen verbonden zouden zijn geweest. Toen de kinderen dat verhaal hoorden, gingen ze op zoek naar die gangen. De plaatselijke bevolking vond dat maar niets, en stuurde een delegatie naar Aad en Ester om te vragen of de kinderen daarmee wilden stoppen.


Op de tekening zie je het huis bijna niet door alle bomen die eromheen stonden. De grote palmboom had Aad onderweg naar Adyutya (de oude hoofdstad va Thailand) gekocht als klein boompje in een bloempot, maar de boom groeide al snel uit tot een reus. Hij stond vlak naast het zitje op de veranda.

Geen opmerkingen: