zondag 28 januari 2007

huis nr 2: eerste huis in Bangkok (1958 - 1961)
Hier zie je een foto en een tekening van het eerste huis waarin Aad en Ester in Bangkok woonden. De tekening van dit huis (en ook die van het tweede huis) is gemaakt door een receptioniste van het hotel. Klik erop om een grotere versie te bekijken.
Dit huis (en ook het tweede huis in Bangkok) stond op een compound waar allemaal huizen van KLM-personeel stonden. Met deze mensen hadden Aad en Ester toen ook het meeste contact, naast de contacten die via de verjaardagen van de kinderen ontstonden.
In dit huis werden hun dochters Elsbeth en Annja geboren. Voor z'n viertjes was het huis wel wat klein (te weinig kamers), en dus verhuisde het gezin van Aad en Ester na hun verlof in Nederland naar een groter huis op hetzelfde terrein (compound).
Aad en Ester hadden in dit huis hadden twee bedienden: Atsjela en Menzi. Menzi deed iedere dag de was en Asjela (die ook wat Hollands sprak) deed het huis en haalde het eten uit de hotelkeuken.

Aan de achterkant van het huis had Aad een groot stuk van de tuin afgescheiden met een hek van 2,5 meter hoog. Dat was om daar een soort "kinderboerderij" te houden, met kippen, eenden, kalkoenen, konijnen en geiten. Op een keer haalde Aad de bok 's avonds binnen om deze te laten bewonderen. De bok werkte niet helemaal mee: hij begon te plassen, en Aad moest er snel een asbak onder houden om alles op te vangen. Aad heeft dat nog jaren moeten horen!
Er is ook nog een ander verhaal over deze kinderboerderij. Aad schrijft hierover: "Op een morgen ging ik met Elsbeth de “kinderboerderij” binnen. Een agressieve witte kalkoen viel Elsbeth (toen plm 1 ½ jaar oud) gemeen aan. Ik schrok, en mijn reactie was dat ik de kalkoen op mijn wreef nam, zodat hij over de plm 6 meter brede klong (=sloot) zeilde en aan de overkant terecht kwam."

Toen Aad en Ester voor een half jaar verlof naar Nederland gingen, gaf Aad de dieren weg aan de tuinlieden.

Op de foto's hieronder zie je links de "kinderboerderij" met Ester, Elsbeth en een witte kalkoen, en rechts een ander stukje van de tuin, met Elsbeth, Ester en Annja op het bruggetje en rechts een huisje waar de bevolking gewoonlijk brandende wierrookstokjes in neerzette.

Geen opmerkingen: