zaterdag 20 januari 2007

Aad aan het werk

Aad heeft de volgende werkgevers gehad:

  • banketbakkerij van Dam (Steenstraat te Leiden). Aad was daar banketbakkersleerling en verdiende er f 4,= per week. Hij werkte er drie jaar.
  • banketfabriek Ravensbergen te Rijnsburg. Aad werkte hier maar kort.
  • banketbakkerij de Graaf (Maresingel te Leiden)
  • restaurant Meerrust te Warmond
  • hotel Noordzee te Noordwijk. Aad werkte hier één seizoen.
  • banketbakkerij/kokerij de Wolf te Wassenaar. Hier werkte Aad tot eind 1949.
  • ministerie van defensie. Aad was van eind 1949 tot juni/juli 1950 in militaire dienst, en kreeg na zijn training luchtdoelartillerie ook les aan de koksschool voor militair personeel in de Doelenkazerne te Leiden.
  • Holland Amerika Lijn. Aad werkte vanaf 1950 tot 1956 in de keuken van de volgende schepen: Nieuw Amsterdam, Rijndam, Maasdam en Diemerdijk. Bij elkaar voer Aad zo'n 100 tot 150 maal heen en weer tussen Nederland en Amerika. Later hierover misschien meer. Aad is daarna medisch afgekeurd voor de scheepvaart omdat hij 2 jaar achter elkaar een maagzweer had (en daarna gelukkig nooit weer).
  • Café Restaurant Seinpost in Noordwijk. Aad werkte hier in de zomer van 1956.
  • KLM. Vanaf december 1956 werkte Aad als chef rotisseur (vleesbrader in de warme keuken) voor een loon van f 100,= per week.
  • KLM. In november 1957 werd Aad door de KLM uitgezonden naar Bangkok als Kitchen Supervisor. Dat kwam nogal plotseling, zodat er bij zijn huwelijk met Ester (in diezelfde maand) niet eens tijd was voor de wettelijke termijn (tussen afkondiging en voltrekking). De officier van justitie moest zelfs dispensatie verlenen om het huwelijk mogelijk te maken! Aad ging vooruit naar Bangkok, en Ester volgde later. Aad was Kitchen Supervisor totdat de KLM in 1959 Hotel "Plaswijck"en de "Catering"in eigen beheer overnam.
  • KLM. In 1959 werd Aad Chef Kok van de KLM Catering.
  • KLM/Phillipine Airlines. In januari 1975 werd Aad als Kitchen Consultant aan de Philippine Airlines uitgeleend. Aad werkte daar een jaar, en vertrok in 1976 met zijn gezin terug naar Nederland.
  • KLM. In 1977 was hij een jaar gedetacheerd in Lelystad bij de MARFO diepvriesproductie.
  • KLM. Aad was van 1976 tot medio 1979 DPC (Dagelijks Productie Chef) in de KLM-keuken op Schiphol, met onderbreking van ±1 jaar. In dat jaar (rond 1977) was Aad gedetacheerd bij de MARFO diepvriesproductie in Lelystad.
  • KLM. Vanaf medio 1979 werkte Aad aan het project Changi International Airport Catering. In Singapore moest namelijk een nieuw vliegveld en een nieuw cateringgebouw komen, en Aad zou daar Food Production Manager worden. Dat hield in dat Aad begon met het selecteren van de staf voor het Productie team (afdelingschefs), die hij in Holland ging trainen. Daarna vond het selecteren van koks, bakkers, slagers, helpers, opdek personeel enz plaats. En daarna moest alles in Singapore gaan draaien. Aad was van april 1981 tot oktober 1982 met Ester in Singapore. De kinderen bleven thuis in Nederland, maar kwamen natuurlijk wel op vakantie in Singapore langs.
  • KLM. Terug in Nederland werd Aad eerst toegevoegd aan het Hoofd Keukens (Henk Janssen), vervolgens werd hij een half jaar lang Chef Dienst Uitvoering, en daarna tot 1987 weer toegevoegd aan het Hoofd Keukens.
  • KLM. En opnieuw werd Aad uitgezonden, deze keer naar de USA. Aad werd Manager Food Services North America tot zijn pensioen op 1 januari 1990. Het gebied dat Aad mocht managen bestreek alle bestemmingen in de USA en Canada tussen Houston en Anchorage. Aad en Ester vertrokken weer naar Nederland, maar Aad kreeg na afloop van zijn pensioen nog een laatste buitenlandse klus.
  • ALM, op verzoek van de KLM directie. Van maart 1991 tot eind 1993 was Aad samen met Ester op Curaçao om de catering op te zetten voor het vliegveld daar. Zijn functie heette "Coordinator Training & Projects Catering''. In december 1993 kwamen Aad en Ester terug naar Nederland, nu voorgoed.

Geen opmerkingen: