woensdag 20 juni 2007

volkstuintjes


In Nederland heeft Aad steeds een volkstuintje gehad, met wat bloemen, maar vooral groenten en later ook fruit. Op de foto's hierboven zie je Aad en zijn meest recente tuintje. De buitenste foto's zijn in de winter genomen. Aad schrijft zelf het volgende over deze hobby:
"Toen we in 1975 terug keerden uit Bangkok ben ik begonnen met een tuin in Noordwijk. Deze tuin moest ik opgeven omdat ik een boot (de Jan-Es) aanschafte en naast m'n werk werd dat teveel. In Rijnsburg heb ik nog één jaar getuinierd bij het huis van m,n ouders daarna werd het verkocht! Met de huidige tuin ben ik in 1987 begonnen toen m'n pensioen er aan zat te komen. De opzet was alleen maar fruit: een hele waslijst aan soorten. De meeste bomen pootte ik op tweede pinksterdag. Ik zal dat nooit vergeten, want het regende de hele dag. Maar ja, de bomen en struiken lagen boven de grond.
De fruittuin heb ik vorig jaar aangepast, dwz bomen gerooid voor ander soortig fruit. Ik heb nu 3 soorten aardbeien: El santa, Lambada en Korona. De totale opbrengst is p/m 30 kg. Lambada en Korona zijn de lekkerste soorten. De El santa ga ik opruimen en vervangen door Tenira (die heb ik gisteren [11 juli] in Lisserbroek gehaald). Verder herfst-frambozen, vier soorten tomaten, snappeas (overgehouden van m'n stationering in New York), snijbonen en herenbonen. Thats all.
Al doende ben ik 20 jaar met deze tuinderij bezig en 30 jaar lid van de sportvisser. Vorig jaar heb ik één van de twee tuinen aan de dochter van m'n broer overgedaan. Zij moest van de tuin van haar vader af."

Zoals Aad dat ook bij andere dingen aanpakt, doet hij dat ook met zijn tuintje. Alles moet groot en veel. Dat betekent hele vrieskisten vol met groenten en fruit. En dus ook (toen de kinderen nog thuis woonden en Aad zelf naar zijn werk moest)heel veel werk voor Ester en de kinderen. Maar we profiteren er allemaal ook mooi van. Elke keer krijgen we vruchtensap, saus of groenten mee.
Ook hier heeft Aad iets op te zeggen:
"Ja misschien is het altijd veel, maar dat zit waarschijnllijk in het werk wat ik uitgevoerd heb. Zowel bij de HAL als bij de KLM voor miljoenen mensen heb ik het eten verzorgd. De grootste single sessie was 20.000 maaltijden per dag, en dat één week lang. Uiteraard niet in mijn eentje, maar wel spannend!"


Hierboven zie je wat flesjes vruchtensaus die eigenhandig door Aad zijn gemaakt. Het recept van Aad is:
"Voorbereiding:
-Verzamel flessen van bv sla-saus of ketchup (inhoud plm 450 cc)
-Goed schoonmaken ook de sluiting
-Bevroren aardbeien halen bij Aad en Ester (de frambozen moeten nog komen: het is herfst, weet je])
Grondstoffen:
-op elke 3 liter aardbeien- of frambozenpuree 2 pakken vruchtengeleisuiker, groot of klein [zoet of minder zoet]
Bereiding: (zoals ik het doe)
-de bevroren vruchten ontdooien
-geleisuiker toevoegen
-aan de kook brengen
-van de bodem loshouden
-even door laten koken
-afschuimen en
-in de omgespoelde flesjes gieten
-afsluiten met de schone doppen
Opmerking:
-om het in de flessen gieten beter te laten verlopen een trechter gebruiken met grote hals
(ik zelf neem daar de hals van een Coca-Cola fles voor).