![]() |
Aad begon met het trainen van medewerkers in Holland. De functie die Aad had was die van Food Production Manager. Aad schrijft over de training van zijn personeel: "De training van het kader vond plaats in Hoofddorp in het gebouw van het Centraal Catering Magazijn. Andre Dekker was de man die het hele project van het begin tot het einde trok. Hij had enkele KLM mensen uit de praktijk aangewezen om uiteenzettingen en lessen te geven hoe er bij de KLM gewerkt werd. Om enkele te noemen: Jan Bos administratie, Hans Blom over de bevoorrading, Jan v.d.Berg waar de aandacht van verschillende airlines op gevestigd was en dit ook zo uitdroegen enz.. Als keukenontwerper had hij Albert Taal, die de CIAS keuken had ontworpen.
Presentaties voor alle airlines in Singapore vielen uiteraaard onder mij en deze presentaties waren allen voordat we de echte dagelijkse producties starten. Maar reeds voor de presentaties waren er onder Andre Dekker z.g. dry runs d.w.z. het productie buro bestelde voor de vluchten van de volgende dag. Het aantal passagiers per vlucht en traject. De handboeken per afdeling waren reeds gemaakt. De keuken bestelde de grondstoffen bij magazijn en leveranciers via de afd. inkoop. Mensen werden ingedeeld enz, enz."
![]() |
Op 17 december 1981 kreeg Aad in Singapore een felicitatietelex voor zijn 25 jarig jubileum bij de KLM (zie daarvoor een apart stukje). In oktober 1982 kwam hij weer naar Nederland. In die tijd is de hele catering opgezet: organisatie, gebouwen, leveranciers, personeelstraining, etc.
![]() | ![]() |
Van de verschillende aandeelhouders was de P.S.A. (Port of Singapore Authorities) de grootste. Deze jongens delen in Singapore de lakens uit. Het eerste buffet dat Aad verzorgde, op 23 juni 1982, was dan ook voor de P.S.A. Dit ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van de Tanjong Pagar Container Terminal en de opening van een nieuwe overslagplaats (Berth 55) in de haven. Het was een zogenaamde aangeklede borrel. Aad schrijft hierover: "Op het strand (daar waar nooit iemand kwam) was ik met Ester; ik ging daar jutten en vond o.a. prachtige stukken hout, die gevormd waren door de zee. Die gebruikte ik o.a. voor een showstuk tezamen met een pikolan (draagstok van bamboe die over de schouder wordt gelegd, met de last aan beide einden)." Een foto van deze presentatie zie je hieronder. De chef patissier Boo Thai Long had een fraaie taart gemaakt, met het wapen van de PSA erop. Klik op de foto's om een vergroting te bekijken.
![]() | ![]() |
Met de goederen ontvangst had ik afgesproken dat ik de goederen op kwaliteit zou keuren bij leveranties. Er waren verschillende partijen die ik afkeurde, wat ze niet leuk vonden. Een voorbeeld: een bestelling van p/m 80 kg prawns (garnalen) keurde ik af. Ze waren niet fris. Maar ik wilde wel anderen hebben. De vismarkt was ’s nachts. De volgende dag, ja hoor, de garnalenleverancier kwam met de zelfde garnalen als de vorige dag. Ze zaten nu in andere bakken. Ze stonken nu. De man ging enorm te keer. Hij wilde de manager spreken. Ik ging weg en Richard Ho kwam naar me toe, of ik ze toch maar niet aan kon nemen, b.v. eerst even een monster koken. Ik zei nee: vis en zeker garnalen moeten fris zijn. Als jij de verantwoording wilt nemen, ga je gang. Maar hij deed het niet. Later vertelde ik hem, dat de verantwoording voor voedsel bij mij nr 1 was, en dat daar niet aan viel te tornen. Uiteindelijk was hij blij met deze beslissing.
Toen ik in december 1982 uit Singapore vertrok, werd een Zwitser, die in Hongkong werkte aangetrokken om mij te vervangen."
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten