maandag 16 juli 2007

maanlanding

Gre en Evert Dirkzwager zijn al jaren bevriend met Aad en Ester en hebben in het wat verdere verleden meermalen geweldige vakanties door gebracht op Plaswijck. Van hen het volgende stukje over de eerste maanlanding. Het was 20 juli 1969:
"Diegenen die Aad en Ester wat beter kennen weten dat Aad een bijzonder enthousiast mens is. Er zijn weinig dingen waar hij niet warm voor kan lopen. Zo ook het volgende.
Op een van onze (geweldige!) verblijven bij Aad en Es, jaren geleden, kondigde zich de 1e maanlanding door mensen aan. Dagen lang maakte Aad de kinderen en Ester gek door te zeggen dat ondanks het feit dat de rechtstreekse TV-uitzending in Thailand midden in de nacht zou plaats vinden hij Ester en de kinderen wakker zou maken! Ester hikte daar wat tegenaan o.a. omdat de kinderen de volgende dag vroeg weer bij haar in de respectievelijke klassen moesten zitten. Aad had daar geen boodschap aan. Hier werd wereldgeschiedenis geschreven en dat zou maar een keer voorkomen en dat moesten de kinderen meemaken! Ook bij nacht en ontij.

De situatie op Plaswijck was als volgt. Ons gezin sliep op de begane grond in hun huis. De Schildjes sliepen boven. Eerst een trap op, dan kwam je via een deur (die ’s-nachts op slot was) in een gang en op die gang kwamen hun slaapkamers uit (ook gesloten). In de slaapkamers hadden zij Airco. Dat wil zeggen: apparaten uit die tijd waarbij het leek of iemand er een handvol spijkers in had gegooid. Met andere woorden: weinig koeling en veel lawaai.

Een andere hobby van Aad was zijn liefde voor een glaasje whisky. Hij kon daar van genieten en nam er wel eens meer dan een. Understatement! Op de avond voorafgaand aan de maanlanding was dat ook het geval. Op een bepaald moment zei Aad: ”Ik ga mijn sokken naar boven brengen”. Hij zei dat wel meer en dan zag je hem niet meer voor de volgende dag. Afgesproken was dat de toenmalige hotelmanager, Frans Evers, ons enige tijd voor de landing zou wekken en wij zouden dan het boven slapend gezin Schild wakker maken. Hetgeen geschiedde. Ik naar boven. Deur naar de gang dicht. Deuren van de slaapkamers dicht. Meer dan voldoende herrie van de Airco. Jullie raden het al. Na zo’n 10 minuten slaan op en schoppen tegen de deur zonder enig resultaat heb ik het opgegeven. Gre en ik zaten slaperig beneden naar een zeer slecht beeld te kijken hoe de Amerikanen voet zetten op de maan. Boven sliepen de Schildjes de slaap der ontschuldigen!

Zo kreeg Ester toch nog haar zin. Uitgeslapen kinderen op de schoolbanken. En de “geschiedenis over de 1e maanlanding” moesten zij maar uit de boekjes vernemen."
Om dit gemis een beetje goed te maken staat hierboven dus een plaatje van astronaut Aldrin op de maan en vind je hieronder meer informatie via de links naar de site van Wikipedia en Noorderlicht over deze maanlanding. En dan nog iets over het tijdstip: volgens de bronnen vond de landing plaats op 20 juli 1969, om 20:17:40 UTC (bijna hetzelfde als GMT, de tijd in Greenwich). In Bangkok was het dus 7 uur later: 21 juli 1969 om 03.17 uur 's nachts.

Geen opmerkingen: