maandag 23 juli 2007

Aad als detectiveVan de familie Dirkzwager kreeg ik het volgende prachtige stukje over Aad's speurneus:
"Een aspect van Aad's werk dat waarschijnlijk nog niet is belicht, is dat hij ook is opgetreden als detective.
Op Plaswijck had hij een “bonded store”. Een goed afgesloten ruimte waarin zich alle aan accijns onderhevige artikelen bevonden. Dit in opdracht van de douane.
Op een gegeven ogenblik kwam Aad tot de conclusie dat er onwaarschijnlijk veel kaviaar en champagne “doorging”. En een aanzienlijk deel daarvan ging niet aan boord van vliegtuigen mee. Hoe is dat mogelijk met een ruimte die goed is afgesloten en waar alleen vertrouwelingen toegang toe hadden?
Aad pijnigde zijn hersenen en moest uiteindelijk tot de conclusie komen dat er werd gestolen. Maar hoe? De bonded store was afgesloten met een stalen hek, van dik materiaal en met miniscule vierkante openingen. Goede raad was duur. Wat overigens ook gold voor de kaviaar en de champagne!
Aad had wel eens detectives gelezen en besloot de opgedane kennis in praktijk te brengen. Hij nam al zijn personeel onder de loep en kwam tot de conclusie dat een bepaald lokaal persoon er meer van moest weten. Maar hoe krijg je iemand zo ver dat hij bekent?
Omdat onze Aad wel wist dat het overgrote deel van de bevolking boeddhisme had als godsdienst kwam hij tot de volgende aanpak. Hij maakte ruimte in hun huiskamer met een tapijt in het midden. Vervolgens plaatste hij een Boeddha(beeld) op het tapijt.
De “verdachte” werd uitgenodigd en mocht knielen voor Boeddha. Hierop zei Aad tot de betrokkene dat Boeddha hem enige vragen wilde stellen en dat je Boeddha natuurlijk eerlijk antwoord moest geven. De man werd redelijk nerveus. Aad zei vervolgens dat Boeddha wilde weten of hij iets wist van het verdwijnen van de champagne en de kaviaar. Geen reactie. Aad herhaalde nog maar eens dat niet hij maar Boeddha antwoord wilde. Resultaat! De man bekende dat men met behulp van een heel klein jongetje, door een hoek van het hek wat open te trekken, deze de kaviaar en champagne liet aangeven. Deze werd vervolgens verkocht aan een hotel in de stad. Zaak opgelost!

Je denkt dat je met Aad een chef-kok in huis had maar dan wel een chef waar Sherlock Holmes een voorbeeld aan kon nemen."

Aad zelf stuurde nog het volgende hierover op:
"Footnote: het was een vreemde manier om iets uit te zoeken, maar ik moest weten waar m'n kaviaar bleef.Ik had uitsluitend Siamese mensen in de keuken werken,en deze mensen heb ik persoonlijk opgeleid, (bijna allen kwamen van de rijstvelden). Je kan spreken van een band die ik met ze had.
In de Hotels en Cateringbedrijven van Thailand waren toen uitsluitend koks werkzaam die van Chinese waren. Die Chinezen vormden een grote kongsi, en daar kwam geen Siamees tussen. Daar had ik niets mee op. Na beloofde beterschap en een Hollandse handdruk ging deze vakman weer aan het werk, en had ik er weer een goede kracht aan."

Een ander staaltje (je leest er ook over in het stukje "Aad als DPC op schiphol") van Aad's detectivewerk beschrijft hij zelf als volgt: "Overigens, bij Schiphol Catering was er een miljoenen verlies op grondstoffen. De productie manager vroeg mij dit uit te zoeken. Na een paar weken had ik het lek boven water. Hier geen diefstal, maar roekeloos en onverschillig omgaan met grondstoffen en nagenoeg geen controle bij de ontvangst ervan. Het betrof hier hoofdzakelijk vlees. De employees in kwestie beloofden dat het niet meer zou voorkomen. Hand er op, en inderdaad: het grondstoffen verlies was er uit. En ook hier bleef een ieder op z,n post."

1 opmerking:

Unknown zei

Wat een verhaal zeg :)!

gr Joël