zaterdag 27 oktober 2007

Elsbeth over vakantie in Canada

In 1977 hadden onze ouders een leuk plan voor een gezinsvakantie. Oom Amerik en Tante Ma zouden naar Nederland komen en wij konden in hun huis in St Thomas bivakkeren. We hebben daar een reuze leuke vakantie gevierd. Joep of Annja sliep in de ‘basement’, maar volgens mij was dat niet minder huiselijk en aangenaam koel in die warme zomer. We leerden de Canadese tak van de familie kennen en voelden ons er thuis.

Er werd een auto gehuurd en we maakten met ons vijven een reis om het Huronmeer. Nu waren we al eens om het IJsselmeer getoerd, wat op die jongere leeftijd al indruk op ons maakte. Ons landje van herkomst: afsluitdijk, logeren op een boerderij in Rottevalle, rijtuigenmuseum, echt stamhotelletje in Assen en de Ellert en de Brammert. Of haal ik nu een aantal vakanties door elkaar. Onze ouders stelden de vakanties met veel zorg en tijd samen. En zij probeerden er altijd wel iets aardrijkskundig, historisch, cultureels of iets met natuur in te stoppen. Zoals ook het geval was bij de zuidelijke rondreis langs Kerkrade (bei die Kirche gerade aus und dan nach links…) en Uden.

Maar deze rondrit lang het Huronmeer was geweldig voor een stelletje tieners als wij en een stelletje ouders die nog nooit Canada hadden aangedaan. (Of pa wel?) En dat voor zulke wereld reizigers. Ze waren meer Oosters georiƫnteerd zullen we maar zeggen.

We kwamen natuurlijk door de V.S. We gingen bij Port Huron de Blue Water Bridge over en kwamen zo van Ontario in Michigan. Via Saginaw, Gaylord met z’n Call of the Wild museum, Mackinaw en weer een grote brug, de Soo locks en via Sault ste. Marie naar Ontario. Ergens was er ook een groothandel waar het altijd kerst is. Onder weg genoten we van de uitzichten over het meer en de stranden. Genoeg gelegenheid voor Ma en Annja om te zonnebaden. We picknickten op ruime groene parken. Daar was het toilet soms weliswaar een gat in de grond achter een deurtje, maar dat moet je ook beleven. Als gezonde aanvulling op de hamburgers maakte pa een grote hoeveelheid groene salade in de (schoongemaakte) wasbak van hotel of motel en die werd dan weer meegenomen in de piepschuim doosjes van de beroemde keten met de M.

Na Sault Ste. Marie begon het prachtige natuurschoon in Canada. Naaldbomen, rotsen aflopend in het meer, ruimte, St Josephs Island, waar Joep z’n hengeltje uitgooide en een hele grote vis te pakken had. En natuurlijk Little Current met het bungalowtje waar de bank 's avonds voor de deur geschoven werd. En ik de autosleutel in het dashboard liet schuiven

Alweer op de terugtocht deden we Niagara aan. Daar liepen we met al onze zintuigen, ik weet niet hoeveel rondjes (en foto’s), van al dat neerstortende en weer in kleine druppeltjes omhoog stuivende water te genieten. Al was de rivier in de diepte, toch werden we zo nat.

Deze vakantie en talloze andere in Wijster, Pattaya, Singapore , Noordwijk en Merrick zal ik niet gauw vergeten. Jullie stonden altijd klaar om van de vakantie een onvergetelijke tijd te maken.

Geen opmerkingen: